През следващите седмици очакваме и следващия транш от средства по Плана за възстановяване. Това

...
През следващите седмици очакваме и следващия транш от средства по Плана за възстановяване. Това
Коментари Харесай

Пеканов: Няма обективни причини, които да ни спрат по пътя към Еврозоната

През следващите седмици чакаме и следващия транш от средства по Плана за възобновяване. Това съобщи в студиото на " Събуди се " вицепремиерът и министър по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Колегите от Министерство на финансите работят по правенето на идващия бюджет на страната. Той ще бъде препоръчан на Народното събрание през идващите седмици. В него залагаме базова основа, която депутатите могат да трансформират. Те обаче могат би трябвало да вършат промени въз основа на положителни решения, а не на предизборни обещания.

По думите му повишението на пенсиите и на минималната работна заплата са решения, по които се работи от финансовото министерство. " Проектобюджетът, процедурата е такава, че се предлага в края на октомври или началото на ноември, з пъкъла има задоволително време да се създадат промени. Много е значимо да бъде признат бюджет за идната година ".

Той акцентира, че тази година е била доста друга и не може да влезем в 2023 година със остарелия бюджет. " Икономическата конюнктура е по-различна. Трябва да се реагира съответно ".

На въпрос по-рестриктивен ли ще е бюджетът вицепремиерът разяснява: " Знаете, че в цяла Европа и в целия свят стартира да се приказва за по-строга както парична, по този начин и фискална политика. частично за усмиряване на инфлацията се постановат някои рестриктивни стъпки. Такава е действителността и би трябвало да я признаем ".  

Според него инфлационният аршин няма да спре страната ни по пътя към Еврозоната. " Има и дерогация  - фискалните правила имат някаква еластичност, защото сме в развой на икономическо възобновяване ", акцентира той. И добави: " Не считам, че би трябвало да има противоположен завой от Еврозоната. Мисля, че партиите, които считат, че България не би трябвало да влезе в нея са малцинство. Реално последните два постоянни кабинета направиха стъпките това да се случи ", безапелационен беше вицепремиерът.

" Датата 1 януари 2024 за злизане в Еврозоната е изцяло допустима ", уточни Пеканов. 

По думите му и последната спънка, с цел да получим идващия транш от средства по Плана за възобновяване е преодоляна. " В идните седмици парите ще дойдат. Това са 2,7 милиарда лв. ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР